pondělí 28. listopadu 2011

POTRAVINOVÉ DOPLŃKY - ano či ne?


 
        Jistě mi dáte za pravdu, že medicína je dnes na značně vysoké úrovni, avšak ani přesto není vždy dobré naslouchat všem současným oficiálním názorům lékařů podporovaným soustředěným tlakem farmaceutických firme. Stejně nedoporučuji naslouchat mýtům šířeným představiteli potravinářského průmyslu. Jedny i druhé se shodují v tom, že když se stravujeme „správně“ (což je nazýváno všeobecně tzv. vyváženou dietou), nepotřebujeme zvláštní přívod vitaminů, minerálů, stopových prvků apod. To je ovšem, bohužel, spíše než vědecký, postoj politicko-ekonomický. Přijmeme-li tyto názory, budeme žít ve stavu průměrně špatného zdraví, anebo, jak mnoho lékařů raději nazývá, ve stavu průměrně dobrého zdraví. To znamená, že budeme žít za „průměrných“ podmínek: budeme mít „průměrně“ často chřipku a jiné infekční nemoci, bolesti hlavy, únavu, onemocnění dásní, menstruační potíže, deprese, poruchy spánku, nadváhu, srdeční nemoci, rakovinu — to vše ale urychluje proces stárnutí a vede k „průměrně“ předčasným úmrtím. Kdo se chce s tímto stavem smířit, nic proti tomu. Naše stránky a stejně tak tento blog, mají za cíl sloužit lidem, kteří se s tím ním smířit nechtějí.


       Někteří lékaři zaujímají podivný postoj: sami užívají různé potravinové doplňky a přitom tvrdí, že pro doporučení svým pacientům chybí dostatek vědeckých podkladů. Můžeme tedy buď čekat, až nám tito lékaři doporučí to, co již sami užívají, nebo rozhodnutí o pozitivním ovlivnění vlastního zdraví učinit sami. Velmi málo lékařů považuje užívání potravinových doplňků za jednu z nejlepších prevencí proti onemocnění. Pro preventivní a léčebné vlivy potravinových doplňků přitom existuje ohromné množství vědeckých důkazů dokonce v lékařské literatuře. Situaci možná komplikuje i fakt, že lékařská veřejnost není dostatečně informována o výživě a významu potravinových doplňků se všemi dalšími souvislostmi, protože této problematice není věnována dostatečná pozornost při výuce ani postgraduální výchově. Stává se, že běžný občan zajímající se o problematiku výživy je informována v této oblasti lépe než jeho praktický lékař. Pozitivním faktem ale je, že poptávka po informacích z této oblasti pomalu vzrůstá a stále více lékařů se začíná zajímat o problematiku výživy a potravinových doplňků.
       Někteří oponenti tvrdí, že užívání potravinových doplňků vede jen ke tvorbě „drahé“ moči, protože většina podaných vitaminů je močí vylučována. To je ovšem zcela nesmyslné tvrzení, protože otázkou není konečný osud těchto látek, ale hlavně jejich vliv v době „pobytu“ v organismu, jejich vliv na orgány a tkáně, včetně močového systému. Studie a výsledky výzkumů jsou zcela nepochopitelně oponenty ignorovány. Je potřeba si uvědomit, že výživa s podporou potravinových doplňků je jen jednou ze součástí komplexní péče o vlastní zdraví. Samozřejmě sem patří také např. pohybová aktivita, relaxační metody, problematika stresu a jeho zvládnutí apod., prostě všechno co zahrnuje pojem WELLNESS.


     V současné době je známo asi 50 esenciálních živin (nezbytných, organismus není schopen je sám vytvořit a musí být dodány ve stravě): vitaminů, minerálů, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. V případě výrazného nedostatku těchto látek dochází k rozvoji známých nemocí, jako pelagra, beri-beri, kurděje apod. S těmito onemocněními se v současném industrializovaném světě nepotkáváme, výrazný nedostatek těchto esenciálních živin v podstatě neexistuje, ve stravě nějaké množství těchto látek vždy najdeme. Problémem je ovšem jiná skutečnost — v industrializované společnosti je potřeba těchto látek vyšší množství (stres, chemizace potravinového řetězce, ekologická situace apod.), na druhé straně ve stravě určité množství těchto nezbytných živin je vždy přítomno, což dostatečně brání v rozvoji nemocí z nedostatku (tzv. karenčních nemocí). Ale právě to v žádném případě neznamená, že jsme optimálně zdraví.


     Stav je možné charakterizovat tak, že sice máme nějaký přívod esenciálních živin, ale tento přívod je hraniční, takže stav našeho zdraví je také hraniční. Můžeme například přijímat dostatečné množství vitaminu C, které zabrání vzniku kurdějí, ale neznamená to optimální zdraví, to je optimální stav funkcí, které jsou závislé (kromě jiného) na vitaminu C, jako stav imunitního systému, cév, pojivových tkání, kloubů apod.
K tomu existuje množství tzv. podpůrných doplňkových potravinových faktorů, které sice nejsou esenciální, protože je organismus může vytvářet sám z jiných substancí, ale které hrají významnou roli v udržení zdravých životních funkcí. Jejich produkce vlastním organismem je mnohdy nedostatečná, vzhledem k potřebě a udržení optimálního zdraví, proto je také řadíme k potravinovým doplňkům. Také z důvodů, že jejich doplnění ke stravě může významně pozitivně ovlivnit zdravotní stav jak ve smyslu prevence, tak léčení některých onemocnění. Jedná se zejména o Coenzym Q-10, L-karnitin, g-linolenovou kyselinu, některé neesenciální aminokyseliny a množství dalších potravinových doplňků.
     Jinou velmi významnou skupinu neesenciálních potravinových doplňků tvoří bioflavonoidy s výraznou antioxidační kapacitou apod. Existuje další množství potravinových doplňků, jejich výčet by ale překročil rámec tohoto článku. Jen jednu poznámku: mnoho potravinových doplňků doznalo „uznání“ a byly, pro jejich nepopiratelné léčebné účinky, přeřazeny do skupiny léčiv; tím ovšem bylo rozhodování o jejich užívání přeřazeno od rozhodnutí vlastního do rukou poskytovatelů klasické léčebné péče (jako např. některé bioflavonoidy, kyselina alfa-lipoová, extrakt z Gingko biloba a mnoho dalších). Bohužel i přes tuto skutečnost jejich používání zdravotní pojišťovny nehradí. Je samozřejmě možné konstatovat, že není přirozené užívat potravinové doplňky. Potom ale zcela ignorujeme fakt, že strava v průmyslově vyspělých zemích neobsahuje dostatečná množství živin určujících kvalitu stravy, že sice netrpíme karenčními nemocemi na jedné straně, ale také nemáme optimální stav zdraví. Dále je ignorován nepopiratelný fakt podepřený množstvím vědeckých studií a prací prověřených praxí, že užívání potravinových doplňků zlepšuje stav zdraví, nehledě na jejich preventivní a léčebný efekt.
Mnoho potravinových doplňků, na rozdíl od některých léků, má významný vliv na zlepšení fyziologických funkcí organismu, zkvalitnění pochodů přeměny látek a ochranu organismu před nepříznivými vlivy stresových faktorů vnějšího prostředí.
     Je třeba si uvědomit, že nežijeme v čistém, přírodním prostředí, ale v prostředí uměle vytvořeném se všemi škodlivými vlivy s tímto faktem souvisejícími. Potravinové doplňky tak pomáhají ochraně před nepříznivými, ale těžko odvratitelnými vlivy přírodními i uměle vyvolanými.


Žádné komentáře:

Okomentovat