úterý 27. prosince 2011

Potravinové doplňky v zimě


Víme už že potravinové doplňky jsou vhodné především jako prevence. Tato skutečnost je velmi často opomíjena a tak mnoho lidí považuje potravinové doplňky za léky (!), což je samozřejmě špatně. Je prokázáno, že nejlepším zdrojem vitamínů a minerálních látek jsou přírodní zdroje, tj. potrava. Dnes, kdy pulty supermarketů protékají potravinami, by se zdálo, že není třeba vůbec potravinové doplňky používat, ale není tomu tak, jelikož zejména u ovoce a zeleniny, kdy tyto jsou sklízeny ještě před svojí zralostí, jsou transportovány na velké vzdálenosti a posléze skladovány, je obsah vitamínů a minerálních látek v nich podstatně nižší než je proklamováno v různých výživových tabulkách. Rovněž je prokázáno, že dnes již není téměř možné ( a to dokonce při sebevětší snaze o zdravé stravování) dosáhnout optimálních hladin vitamínů a minerálních látek bez jejich suplementace, tj. doplňování potravinovými doplňky. Přesto však je nutné v první řadě tyto doplňovat stravou a pozor ! – nejenom ovocem a zeleninou (většina lidí je vlivem mediální masáže přesvědčená, že zdrojem vitamínů jsou pouze plody ovoce a zelenina. Když pohlédnete do výživových tabulek, zjistíte, že vitamíny se nachází i v potravinách, v nichž byste to vůbec nečekali. Je dostatečně známo, že zimní období je velmi náročné pro náš imunitní systém, který je výrazně podporován přítomností vitamínů – zejména vitamínu C


t.j. i v případě, že jíme doporučovaných 5 porcí čerstvého ovoce a zeleniny denně (mělo by to dát dohromady cca 600g), svému tělu a jeho imunitnímu systému uděláme pomyšlení tento vitamín doplníme formou potravinového doplňku. Správné fungování našeho těla (a jeho imunitního systému) v zimě není však jen otázkou vitamínu C. V zimě je potřeba dodat i více antioxidantů. Mezi ty patří nejen vitamin C, ale i vitamíny A, E a rovněž vitamíny skupiny B. Takže komu se nechce doplňovat každý vitamín zvlášť, může užívat některý z multivitamínových komplexů

Zde však doporučuji nehledět na cenu, protože ty levnější jsou téměř jistě syntetického původů, což např. u vitamínu C nevadí, ale u ostatních docela ano – nejsou natolik účinné. U těch dražších je předpoklad, že jsou přírodního původu.
Z přírodních zdrojů je na vitamín C opravdu bohaté ovoce, zejména citrusové plody a kiwi, ale i v domácím ovoci je ho dostatek – konkrétně v jablkách, černém rybízu, meruňkách. Že černý rybíz a meruňky v zimě neseženete? To je sice pravda, ale dostatek vitamínu se v nich zachová i při sušení nebo zamražení. Nebo můžete sáhnout po zelenině a to  v první řadě listové. Významným zdrojem vitamínu C je kysané zelí – je v něm dokonce víc tohoto vitamínu než v citrónu. Každopádně bychom měli dávat přednost ovoci a zelenině, které se rodí v našich zeměpisných šířkách. Tím neodsuzuji exotické ovoce a zeleninu, ale tyto bychom měli jíst více méně jenom jako pochutinu na zpestření stravy. Ne nadarmo odborníci přes výživu čím dál tím hlasitěji propagují zásadu „sezona – region“, tj. je třeba jíst právě to, co se urodí v dané sezoně v daném regionu. V zimě se toho u nás bohužel mnoho neurodí, ale naši předkové nebyli hloupí a objevili mnoho způsobů jak regionální produkty uchovat i na zimní období.
Přírodními antioxidanty zásobíme tělo pokud budeme užívat česnek (nikoliv však čínský, ale opět domácí provenience). Kdo se bojí zápachu z úst, může sáhnout po výtažcích, zpracovaných do formy tobolek. Velmi silným antioxidantem a je bylina Echinacea, která nesmírně blahodárně působí na náš imunitní systém tím, že jej podporuje a posiluje. Tu si může každý nasbírat a nasušit sám. Kdo si netroufá, má možnost ji užívat ve formě doplňků stravy.
Správná činnost různých orgánů našeho těla je nejenom v zimě (ale v zimě obzvlášť) závislá na dostatečném přísunu celé skupiny minerálů. Jedná se především o hořčík, vápník, selen a zinek. Důležitá je i hladina koenzymu Q10


který dodává buňkám energii. Přírodní zdroje uvedených minerálů je možné najít ZDE.
Pohříchu často se v zimě zapomíná na správný pitný režim. I v zimě je nutné jej dodržovat a vypít denně dostatečné množství tekutin (je to přibližně 3,5 – 4 dcl tekutin na 10 kg hmotnosti !). To je za standardní situace. Na horách při sportování je nutné toto množství zvýšit alespoň o 50% i když nepociťujeme žízeň. Na horách, zejména ve vyšších polohách je totiž sušší vzduch a lehce bychom se mohli dopracovat k dehydrataci. A pokud ne přímo k dehydrataci, tak minimálně pěkně potrápíme svoje ledviny. V zimě je nejideálnější pít různé čaje, protože většina z nich je obohacena o nějakou další látku – například zelený čajs Echinaceou, či mnoho jiných druhů čajů.


Pakliže i přes sebelepší prevenci najde u vás působiště nějaký virus (což se může stát) a budete se léčit antibiotiky, nezapomeňte si již před koncem jejich užívání a pak po ukončení léčby doplnit probiotika– což jsou látky, kterými se živí vaše střevní mikroflóra, která dostala antibiotiky pěkně zabrat. Proto je nutné ji co nejrychleji obnovit a toho docílíte právě doplněním probiotik.
Tak ať jste tuto i příští zimy zdraví zásluhou našich výrobků.

Ing. Vladimír Klescht


Žádné komentáře:

Okomentovat