neděle 9. října 2011

Několik užitečných slov o pitném režimu (1. část)


Léto je bohužel nenávratně pryč a tak dny, kdy jsme byli okolnostmi nuceni jakž takž dodržovat pitný režim, jsou také minulostí. Právě v těchto dnech považuji za vhodné dát několik užitečných informací o pitném režimu, který rozhodně není letní sezónní záležitostí, nýbrž nedělitelnou součástí výživy a tím i životního stylu. Co to je voda, to všichni samozřejmě víme a většina tuší, že voda má pro život nezastupitelný význam - větší než potrava. Bez potravy je schopen člověk vydržet mnoho dní, ale bez vody začíná organismus již po několika hodinách křičet o pomoc a pokud se mu ji nedostane, tak kolabuje.  Bylo by nošením dříví do lesa přesvědčovat Vás, že pít je nutné, a příjem tekutin že je velmi zásadní záležitost pro kvalitu života. To dneska ví už snad dítě v první třídě základní školy. Tím ale naše znalosti o pití a pitném režimu bohužel většinou končí. Hanebná většina z nás nezná správnou odpověď na tři otázky a to:
1.     kolik pít
2.     co pít
3.     kdy a jak pít
Leckde (zejména v různých life-stylových časopisech pro ženy) se můžeme dočíst, že bychom měli denně vypít 2 - 3 litry tekutin. Avšak i zde je třeba mít na zřeteli, že to nelze "naordinovat" každému stejnou měrou. Je logické, že jinou potřebu tekutin bude mít křehká dívka vážící 50 kg a jinou hromotluk vážící dvakrát tolik. Množství tekutin, které je nutné vypít, závisí rovněž na několika dalších okolnostech. Těmi jsou vnitřní činitele, to jest věk, hmotnost, námaha, zdravotní stav a vnější činitele, kterými jsou teplota vzduchu, vlhkost, síla větru roční období a třeba i nadmořská výška ve které se právě nacházíme. Obecně je dobré si zapamatovat, že bychom měli vypít 0,35 - 0,4 l vody na 10 kg své tělesné hmotnosti. Existuje vzorec pro výpočet obecného příjmu tekutin, který se počítá v závislosti na váze. Svou váhu násobíme koeficientem 0,35 a výsledek označuje doporučenou denní dávku tekutin v litrech.
Příklad 1:
64 kg x 0,35 l = 2,24 litru tekutin denně.
Máme-li nadváhu, počítáme s optimální tabulkovou váhou a za každých 11 kg navíc připočteme k doporučenému množství tekutiny 0,25 l
Příklad 2:
Měřím 160 cm a vážím 96 kg. Pro tyto účely je plně dostačující, když od výšky odečtu 100 a výsledek považuji za optimální váhu (nebudeme se zabývat výpočtem BMI)
160 – 100 = 60 optimální váha
96 – 60 = 36 kg nadváhy
60 x 0,35 = 2,1 l tekutin denně jako základ
36 : 11 = 3 a kousek, tzn. že k základu připočteme 0,75 l (3 x 0,25) a za zbývající kousek ještě několik loků. Suma sumárum, měřím-li 160 cm a vážím-li 96 kg, musím během 24 hodin vypít 2,85 litru tekutiny a několik loků pro dobrou míru navíc.


I když se v posledních letech situace v mnohém zlepšila, stejně pijeme málo - zejména ženy a senioři zhusta postrádají pocit žízně. V takových případech je nutné se to prostě a jednoduše naučit. Je vhodné rozestavět kolem sebe lahve s vodou tak, abychom je měli neustále na očích, využít možnosti mobilu a každou hodinu si nechat doručit upozornění “napij se!”, nevycházet ven bez lahve, mít ji v autě a podobné "vychytávky". Senioři by měli pít hodně a nečiní tak. Většinou hraje podstatnou roli oslabený močový měchýř či problémy s prostatou, někdy i ztráta pocitu žízně. Pokud pitný režim tvrdohlavě odmítají, je možné doporučit stravu více tekutou (polévky), kašovitou, kompoty, pudinky a podobně.
Není důležité jenom to, kolik vypijeme, ale i co pijeme. Nikdy by nás nenapadlo umýt si obličej ve špinavé vodě z nádobí. Všechny své buňky ale “s láskou a péčí” promýváme “špinavou vodou” v podobě slazených čajů, kávy, džusu, coly, minerálky či rádoby multivitamínových nápojů.
Voda v našem těle má zcela specifickou krystalickou mřížku – stejná je buď v krvi a tělních tekutinách všech živých bytostí, nebo v ovoci, zelenině a rostlinách. Rovněž ji můžeme najít ve vodě přemrzlé či naopak velmi dlouho vařené, silně se jí blíží tzv. Pí - voda. Optimálním nápojem pro celý rok je teplá Pí - voda. Zní to možná lehce odpudivě, ale odpudivé to není, na pití teplé vody si zvyknete velmi snadno. V teplých měsících není nutné vodu ohřívat, stačí pokojová teplota. Dámy, je to nejlevnější a nejúčinnější zbraň proti vráskám, povolenému svalstvu, menstruačním i klimakterickým potížím (mimo jiné)! Pánové, oblast vašich “rodinných šperků” bude za teplou vodu u vytržení a odvděčí se vám kvalitní funkcí až do vysokého věku (týká se i potíží s prostatou a močovým měchýřem).
Pokračování příště.......................

Žádné komentáře:

Okomentovat