pondělí 3. října 2011

Několik užitečných vět o masáži

MASÁŽ
    NEJSTARŠÍ A NEJLEPŠÍ ZPŮSOB REGENERACE
           
     Masáž si dopřáváme již tisíce let Již ve starém Egyptě používali lidé masáž k léčebným účelům. Masáž se prováděla i v dávných dobách v Číně, Indii, ale za zakladatele považujeme Babyloňany a Asyřany, kteří používali masážní techniky při válečných taženích. Z Egypta se dostala masáž do Řecka. Známý řecký lékař Hippokrates rozpoznal blahodárné účinky masáže a zasloužil se o její rozšíření. V Řecku se jako v první zemi začala masáž používat ke sportovním účelům. Starověký Řím význam sportovní masáže ještě zdokonalil. Galénos používal masáž ve škole gladiátorů nejen k léčbě gladiátorů, ale zavedl ji jako nedílnou součást tréninkové přípravy. Římané zavedli nový hmat – chvění. Caesar navrhl u legií vzájemnou masáž vojáků, neboť dlouhé pochody byly pro legie velmi namáhavé. Staří Peršané používali při masáži vonné masti smíchané s olejem a nilským bahnem. Masážní techniky znali indiáni, domorodci z tichomořských ostrovů. Ve středověku se masáží zabývali jen Arabové a využívali ji k masírování zad vlastních chodidel. V Evropě došlo k rozvoji masážních technik až v 19. století, kdy švédský gymnasta Per Henrik Ling stanovil jejich estetické a vědecké zásady. Na svých cestách se seznámil s masáží, při níž po masírovaných zádech šlapaly mladé dívky. Masérskou techniku upravil tak, aby se dala provádět rukama, a dal tak vzniknout masérské škole tak jak ji známe dnes a dodnes je považována za základní techniku.

     KLASICKÁ MASÁŽ


     

je výborným prostředkem ke zmírnění bolesti, uvolnění ztuhlých svalů i odbourání stresu. Masáž zlepšuje kloubní činnost, protože zvyšuje pohyblivost kloubů, odstraňuje únavu a díky ní se rychleji vstřebávají odpadové látky, které způsobují bolest. Fyzické působení při masáži se na těle projevuje dvěma důležitými způsoby, a sice uvolněním jednotlivých tělesných systémů  a jejich stimulací. Pomalá mírná masáž působí uklidňujícím účinkem, naopak masáž rychlá s nepravidelným tempem působí povzbudivě. Masírovaná oblast se lépe prokrvuje, zlepšuje se látková výměna, výživa kožních buněk a jejich činnost. Pokožka, která je opečovávána masáží, se stává pružnější, pevnější a především se na ní tvoří méně vrásek. Stává se odolnější vůči slunci, mrazu nebo dešti. Pravidelnou intenzivní  regenerační masáží můžeme rovněž mírně napomoci odstraňování tělesného tuku. Masáž se nejvíce používá a má také nejlepší výsledky, chceme-li uvolnit tělo i mysl a tím se zbavit celodenní únavy a napětí. Dá se také použít k léčení oběhových obtíží a srdečních obtíží a rovněž se osvědčuje u lidí, které sužuje vysoký krevní tlak, bolesti hlavy, hyperaktivita, nespavost a záněty vedlejších dutin. Na nejjednodušší úrovni může masáž zmírnit určité bolesti zad a bolest v šíji. Jde však jen o doplňkovou léčbu a lékaři varují, že nesprávně a neodborně prováděná a aplikovaná masáž může některé orgány a systémy našeho těla více poškodit než jim pomoci.
Kromě klasické regenerační a rekondiční masáže existují desítky dalších masážních technik, jejichž léčebné působení znali již ve staré Číně. K tomu, aby se těmito masážemi dosáhlo opravdového účinku (a nebyla to jenom módní záležitost), je nezbytně nutná dlouhá doba přípravy terapeuta (maséra) a rovněž dlouholeté zkušenosti. Nelze předpokládat, že když někdo u nás absolvuje víkendový kurs například na thajskou nebo čínskou masáž, že tuto masáž umí. To je skutečně jen o „módním trendu“, jelikož lidi, aniž by věděli, co pravá thajská masáž představuje jdou za tím co je takříkajíc „IN“. To stejné platí o různě nazývaných energetických masážích Shiatsu apod.
Velmi rozšířenou a nesmírně blahodárně působící je:

REFLEXNÍ MASÁŽ 

         

Principem této masáže je teorie, že ovlivňovat své zdraví můžeme stlačováním specifických bodů, hlavně na chodidlech, zádech, rukou nebo uších. Na povrchu těla, těsně pod kůží, vyvolá taková masáž reflexní změny, které mají vliv na vnitřní orgány. Signálem, že něco není v pořádku, je, když vás stimulace některého bodu bolí. Může to znamenat, že ve vnitřním orgánu odpovídajícím tomuto místu na těle probíhají nějaké změny. I když terapeut tyto chorobné změny rozpozná, nesmíme si myslet, že sebelépe provedená klasická či jiná masáž může nahradit klasickou léčbu.Nejrozšířenější je reflexní masáž chodidel, která působí mimořádně relaxačně.
Hodně módní je v posledních letech

 LYMFATICKÁ MASÁŽ

            

 Zde je třeba pravdivě uvést, že je to velmi účinná masáž, ale zároveň je třeba vidět, že ojedinělá masáž v žádném případě nevyřeší problémy Vašeho lymfatického systému. Rovněž je třeba otevřeně si říct, že dobře provedená klasická regenerační a rekondiční masáž významně pozitivně ovlivní i lymfatický systém, takže kdo více či méně pravidelně navštěvuje maséra za účelem těchto masáží, nemá potřebu již vydávat prostředky za masáž lymfatickou jen proto, že je to „IN“. Škodit to samozřejmě nemůže, v tomto případě se jedná o účelnost vynaložených prostředků.
Je dobré si uvědomit, že všechny ostatní masáže ( horkými kameny, havajská, doteková, čokoládová apod.) jsou sice velmi módní a oblíbené, ale nemají valný regenerační význam. Jsou spíš hezkou relaxací. Z toho je zřejmé, že jsou jenom jakési doplňkové a v žádném případě nenahrazují masáž klasickou.

Žádné komentáře:

Okomentovat