Angličtina má velmi jednoduché výrazové prostředky a (kromě množství nejrůznějších časů a nepravidelných sloves), i nesmírně jednoduchou gramatiku. Takže se běžně můžeme setkat s tím, že jedním slovem jsou anglicky mluvící lidé označit několik věcí. Jedním z takových slov je „berries“ – volně přeloženo bobule.
Proč ale ten lingvistický úvod? Polovina léta je za námi a já se stejně jako každým rokem (a opět s nulovým výsledkem) zamýšlím , proč jsme ve své výživě téměř zapomněli na „berries“ nebo li bobule. Co se pod tímto označením skrývá? Obecně tak anglicky mluvící národy označují ovoce s malými plody a to třešněmi počínaje, přes jahody a rybíz všech barev, angrešt, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, ale i například mirabelky.
Je faktem, že jahody lze zakoupit v supermarketech v podstatě celý rok, ALE – to co se nám nabízí v malých platových krabičkách za nehoráznou cenu, to se jako jahody jenom tváří a s vůní opravdových čerstvých jahod to nemá skutečně nic společného. Nemluvě o nutričních hodnotách. Takže pokud si je nekoupíte v sezoně na tržišti od domácího pěstitele, nebo nenatrháte na své zahrádce (neviděl jsem u žádného domečku v satelitních „placatých sídlištích“ žádné zahrádky), máte prostě smůlu. Podobné to je i s třešněmi. O ty však v supermarketu zavadíte jen s velkým štěstím, spíš vůbec. Na tržišti je sice koupíte, což je plus, ale za nehoráznou cenu, přičemž doslova tuny třešní vyjdou navniveč na stromech, které nemá kdo očesat. A zkuste si jít takový strom očesat sami – máte na krku přestupkové řízení ani nemrknete. Naprosto se z trhu ztratil například rybíz, angrešt, tu i tam seženete maliny, v posledních letech se zlepšila situace s borůvkami, které se dají zakoupit ve značkových stáncích - ale bohužel jenom ve větších městech. Jak vypadá brusinka, to už mnozí ani neví a když, tak jenom v podobě kompotu, kterým si 2 - 3 za rok vylepší svíčkovou. Nejinak jsou na tom ostružiny,
které většina lidí dnes zná opravdu jenom z obrázku v učebnici. Tak se různě vyptávám a pátrám, proč tomu tak je. Proč dáváme velké peníze za ovoce, které nevyrostlo z naší země, neurodilo se v aktuální sezoně? Neříkám, má sice nějaké nutriční hodnoty, ale ty se nedají srovnat s hodnotami mnohých „berries“. Uvádím tabulku nutričních hodnot našeho domácího ovoce kategorie „berries“, abyste měli představu o čem mluvím.
Plodina | Energie | VITAMÍNY | |||||
A | E | B1 | B2 | B6 | C | ||
kJ/100g | mcg | mg | mg | mg | mg | mg | |
Angrešt | 155 | 18 | 0.6 | 0.02 | 0.02 | 0,02 | 34 |
Borůvky | 154 | 6 | 2,1 | 0,02 | 0,02 | 0,06 | 22 |
Brusinky | 145 | 4 | 1 | 0,02 | 0,02 | 0,01 | 12 |
Jahody | 134 | 2,6 | 0,1 | 0,03 | 0,06 | 0,06 | 62 |
Maliny | 140 | 4 | 0,9 | 0,03 | 0,07 | 0,08 | 25,3 |
Mirabelky | 281 | 38 | * | 0,06 | 0,04 | * | 7,3 |
Ostružiny | 183 | 45 | 0,7 | 0,03 | 0,04 | 0,05 | 17,3 |
Rybíz červený | 138 | 4 | 0,9 | 0,04 | 0,03 | 0,06 | 36 |
Rybíz bílý | 127,3 | 0 | * | 0,08 | 0,02 | * | 35,3 |
Rybíz černý | 164 | 13 | 2 | 0,06 | 0,06 | 0,08 | 189,3 |
Třešně | 261 | 6 | 0,1 | 0,04 | 0,04 | 0,06 | 15,3 |
Plodina | Energie | MINERÁLNÍ LÁTKY | |||||
sodík | draslík | vápník | fosfor | hořčík | železo | ||
kJ/100g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | |
Angrešt | 155 | 0 | 203 | 24 | 30 | 15,3 | 0.6 |
Borůvky | 154 | 1,3 | 73,3 | 10 | 13,3 | 2 | 0,73 |
Brusinky | 145 | 2 | 77,3 | 14 | 10 | 6 | 0,53 |
Jahody | 134 | 2 | 146,6 | 24 | 29,3 | 15,3 | 1 |
Maliny | 140 | 1,3 | 169,3 | 40 | 44 | 30 | 1 |
Mirabelky | 281 | * | 230 | 12 | 33,3 | 15,3 | 0,53 |
Ostružiny | 183 | 2 | 180 | 44 | 30 | 30 | 0,93 |
Rybíz červený | 138 | 1,3 | 238 | 29,3 | 27,3 | 13 | 0,03 |
Rybíz bílý | 127,3 | 2 | 268 | 30 | 23,3 | 9,3 | 1 |
Rybíz černý | 164 | 1,3 | 310 | 46 | 40 | 17,3 | 1,3 |
Třešně | 261 | 3,3 | 229,3 | 16,6 | 20 | 11,3 | 0,4 |
Uvádět tabulku včetně exotického ovoce by bylo náročné na prostor, takže uvedu (a kdo chce, může si hodnoty porovnat, jelikož obsah vitamínů a minerálních látek v dováženém ovoci najdete bez problémů na internetu) pouze několik srovnání. Tak například již zmíněný a opomíjený angrešt
obsahuje 2,5 x víc vlákniny, 3 x víc vápníku, 1,5 x víc fosforu, 2 x víc hořčíku a 3 x víc vitamínu C než broskve. Naprostým šampiónem mezi „berries“ je černý rybíz.
Ten obsahuje 6 x víc vitamínu C než mandarínka, 4 x víc než pomeranč, 2 x víc než kuwi, 60 x víc než mango a 13 x víc než banán. Vitamínu A obsahuje stejně jako banán, pomeranč a kiwi, Vitamínu E obsahuje 4 x víc než banán, mandarínka a pomeranč a 2 x víc než mango. Podobně nebo víc obsahuje rovněž vápníku, hořčíku a železa.
Po přečtení těchto řádků se zřejmě začnete ptát stejně jako já – PROČ nekonzumujeme ve větším množství naše domácí plody? Proč nectíme starou dobrou zásadu správné výživy, kterou lze vyjádřit jak „sezona-region“ – tj. že nejprospěšnější našemu organismu je to, co se urodí v aktuální sezoně v daném regionu. Mimo to, že by nepochybně bylo méně různých alergií a podobných „novodobých“ nemocí, má to i ekonomický rozměr – podpořili bychom domácí pěstitele…
Žádné komentáře:
Okomentovat