sobota 30. července 2011

"Berries"

Angličtina má velmi jednoduché výrazové prostředky a (kromě množství nejrůznějších časů a nepravidelných sloves), i nesmírně jednoduchou gramatiku. Takže se běžně můžeme setkat s tím, že jedním slovem jsou anglicky mluvící lidé označit několik věcí. Jedním z takových slov je „berries“ – volně přeloženo bobule.
Proč ale ten lingvistický úvod? Polovina léta je za námi a já se stejně jako každým rokem (a opět s nulovým výsledkem) zamýšlím , proč jsme ve své výživě téměř zapomněli na „berries“ nebo li bobule. Co se pod tímto označením skrývá? Obecně tak anglicky mluvící národy označují ovoce s malými plody a to třešněmi počínaje, přes jahody a rybíz všech barev, angrešt, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, ale i například mirabelky. 


Je faktem, že jahody lze zakoupit v supermarketech v podstatě celý rok, ALE – to co se nám nabízí v malých platových krabičkách za nehoráznou cenu, to se jako jahody jenom tváří a s vůní opravdových čerstvých jahod to nemá skutečně nic společného. Nemluvě o nutričních hodnotách. Takže pokud si je nekoupíte v sezoně na tržišti od domácího pěstitele, nebo nenatrháte na své zahrádce (neviděl jsem u žádného domečku v satelitních „placatých sídlištích“ žádné zahrádky), máte prostě smůlu. Podobné to je i s třešněmi. O ty však v supermarketu zavadíte jen s velkým štěstím, spíš vůbec. Na tržišti je sice koupíte, což je plus, ale za nehoráznou cenu, přičemž doslova tuny třešní vyjdou navniveč na stromech, které nemá kdo očesat. A zkuste si jít takový strom očesat sami – máte na krku přestupkové řízení ani nemrknete. Naprosto se z trhu ztratil například rybíz, angrešt, tu i tam seženete maliny, v posledních letech se zlepšila situace s borůvkami, které se dají zakoupit ve značkových stáncích  - ale bohužel jenom ve větších městech. Jak vypadá brusinka, to už mnozí ani neví a když, tak jenom v podobě kompotu, kterým si 2 - 3 za rok vylepší svíčkovou. Nejinak jsou na tom ostružiny, 
které většina lidí dnes zná opravdu jenom z obrázku v učebnici. Tak se různě vyptávám a pátrám, proč tomu tak je. Proč dáváme velké peníze za ovoce, které nevyrostlo z naší země, neurodilo se v aktuální sezoně? Neříkám, má sice nějaké nutriční hodnoty, ale ty se nedají srovnat s hodnotami mnohých „berries“. Uvádím tabulku nutričních hodnot našeho domácího ovoce kategorie „berries“, abyste měli představu o čem mluvím.


Plodina
Energie
VITAMÍNY
A
E
B1
B2
B6
C
kJ/100g
mcg
mg
mg
mg
mg
mg
Angrešt
155
18
0.6
0.02
0.02
0,02
34
Borůvky
154
6
2,1
0,02
0,02
0,06
22
Brusinky
145
4
1
0,02
0,02
0,01
12
Jahody
134
2,6
0,1
0,03
0,06
0,06
62
Maliny
140
4
0,9
0,03
0,07
0,08
25,3
Mirabelky
281
38
*
0,06
0,04
*
7,3
Ostružiny
183
45
0,7
0,03
0,04
0,05
17,3
Rybíz červený
138
4
0,9
0,04
0,03
0,06
36
Rybíz bílý
127,3
0
*
0,08
0,02
*
35,3
Rybíz černý
164
13
2
0,06
0,06
0,08
189,3
Třešně
261
6
0,1
0,04
0,04
0,06
15,3






Plodina
Energie
MINERÁLNÍ LÁTKY
sodík
draslík
vápník
fosfor
hořčík
železo
kJ/100g
mg
mg
mg
mg
mg
mg
Angrešt
155
0
203
24
30
15,3
0.6
Borůvky
154
1,3
73,3
10
13,3
2
0,73
Brusinky
145
2
77,3
14
10
6
0,53
Jahody
134
2
146,6
24
29,3
15,3
1
Maliny
140
1,3
169,3
40
44
30
1
Mirabelky
281
*
230
12
33,3
15,3
0,53
Ostružiny
183
2
180
44
30
30
0,93
Rybíz červený
138
1,3
238
29,3
27,3
13
0,03
Rybíz bílý
127,3
2
268
30
23,3
9,3
1
Rybíz černý
164
1,3
310
46
40
17,3
1,3
Třešně
261
3,3
229,3
16,6
20
11,3
0,4
        
            Uvádět tabulku včetně exotického ovoce by bylo náročné na prostor, takže uvedu (a kdo chce, může si hodnoty porovnat, jelikož obsah vitamínů a minerálních látek v dováženém ovoci najdete bez problémů na internetu) pouze několik srovnání. Tak například již zmíněný a opomíjený angrešt 


obsahuje 2,5 x víc vlákniny, 3 x víc vápníku, 1,5 x víc fosforu, 2 x víc hořčíku a  3 x víc vitamínu C než broskve. Naprostým šampiónem mezi „berries“ je černý rybíz.


             Ten obsahuje 6 x víc vitamínu C než mandarínka, 4 x víc než pomeranč, 2 x víc než kuwi, 60 x víc než mango a 13 x víc než banán. Vitamínu A obsahuje stejně jako banán, pomeranč a kiwi, Vitamínu E obsahuje  4 x víc než banán, mandarínka a pomeranč a  2 x víc než mango. Podobně nebo víc obsahuje rovněž vápníku, hořčíku a železa.
            Po přečtení těchto řádků se zřejmě začnete ptát stejně jako já – PROČ nekonzumujeme ve větším množství naše domácí plody? Proč nectíme starou dobrou zásadu správné výživy, kterou lze vyjádřit jak „sezona-region“ – tj. že nejprospěšnější našemu organismu je to, co se urodí v aktuální sezoně v daném regionu. Mimo to, že by nepochybně bylo méně různých alergií a podobných „novodobých“ nemocí, má to i ekonomický rozměr – podpořili bychom domácí pěstitele…

Žádné komentáře:

Okomentovat