pondělí 13. června 2011

O relaxaci a regeneraci

     Pokud chceme opravdu žít správným životním stylem v duchu filosofie wellness, tak je naprosto nezbytné zvládnout kromě umění zvládat stres, správně se stravovat, odpovídajícím způsobem se pohybovat, nepodlehnout škodlivým návykům, i umění včas "vypnout" a "dobít baterky", to jest odpočinout si. Považuji za zbytečné Vás unavovat rozborem fyziologických procesů, které probíhají v našem těle v procesu regenerace a relaxace. To bylo na jednu celou samostatnou knihu, jelikož bych musel popsat fyziologickou podstatu únavy jednotlivých tělesných orgánů a následně fyziologické procesy probíhající při regeneraci ve všech orgánech těla, což pro naše potřeby není vůbec směrodatné a podstatné.
   Pod pojmem relaxace a regenerace rozumíme jedním slovem odpočinek. Odpočinkem si každý představuje něco jiného a i zde, stejně jako ve stravování, v pohybu, ve zvládání stresu hraje velkou roli naše individualita. Chci tím říct, že nelze očekávat ode mne (ani od nikoho jiného) žádný universální návod na to které formy relaxace a regenerace jsou ty nejlepší. Takový návod neexistuje, protože každému z nás vyhovuje něco jiného k tomu, aby načerpal nové síly. Lze však s určitostí říct, že ležení na pohovce a koukání na televizi při současném pojídání nejrůznějších pamlsků typu brambůrky, slané buráky, chipsy, bonbóny a pod., jako jediná forma relaxace není rozhodně vhodná a nezávisle na naší individualitě nám spíš škodí než pomáhá. Tím nechci tento způsob regenerace a relaxace (pokud je ojedinělý) zcela zatracovat, k tomu mám opravdu daleko. Jen chci podtrhnout, že jako jediný je naprosto nevhodný.
    Zmíněná individualita každého z nás se projevuje různými "chutěmi" na tu či onu formu relaxace nebo regenerace. I zde je potřeba brát v úvahu mimo vlastní chuti i další aspekty jako je věk, zdravotní stav, momentální psychické rozpoložení a na základě toho vybrat tu nejvhodnější. Jak jsem již řekl, universální rada je nejenom velmi diskutabilní, ale přímo nemožná. Někdo nemusí například klasickou saunu, protože se mu v ní špatně dýchá (a to nemluvím o lidech majících problémy kardiovaskulárního charakteru - pro ty je tento druh regenerace přímo zapovězený), ale infračervená tepelná kabina (lidově infrasauna) mu plně vyhovuje.

                                  
Obr. Infračervená tepelná kabina (infrasauna)

Infrasauna se zase kupříkladu nedoporučuje dámám se silikonovými implantáty. Ne každý například snese pobyt v kryokomoře (poláriu).
Obr. Kryokomora (polárium)

Člověk trpící klaustrofobií si těžko bude vychutnávat pobyt ve floatingovém tanku.



 Obr. Floatační tank

 Taktéž například člověk trpící nějakou kožní nemocí těžko bude pravidelně navštěvovat maséra - zde jsou to spíše psychické zábrany na straně klienta než nemožnost či nevhodnost masáž absolvovat. I když na některé formy kožních nemocí je pro masáž výslovná kontraindikace.  Pokud si někdo neumí vybrat z celé široké škály možností relaxace a regenerace, je vhodné poradit se s odborníky. Pevně věřím a osobně činím k tomu konkrétní kroky, že časem se u nás stane normální, že člověk, který chce změnit svůj životní styl, navštíví kvalifikovaného welness poradce (pozor – není tím myšlený prodejce Herbalife – oni se totiž rádi tak titulují), jenž mu po komplexním zhodnocení jeho stávajícího životního stylu, psychické a fyzické kondice poradí co je pro něj nejvhodnější ve všech oblastech wellness nejenom v oblasti relaxace a regenerace.
A tak bychom mohli jmenovat další příklady. V každém případě mi však nepochybně dáte za pravdu, že je dobré mít přehled o tom jaké možnosti relaxace a regenerace existují, které jsou k čemu dobré, aby si mohl zvolit tu, pro sebe, nejoptimálnější.
            Že relaxace a regenerace jsou neoddělitelnými součástmi našeho života, o tom snad není třeba nikoho přesvědčovat. Kdo alespoň trochu poslouchá svoje tělo, ten ví, že tělo se o regeneraci a relaxaci dokáže velmi naléhavě hlásit samo. Je bohužel mnoho lidí, kteří tyto signály těla ignorují a jejich konce většinou nebývají radostné. Tím nad nikým a nad ničím nevyzrají a uškodí nejen sobě, ale i svým blízkým, kteří jsou nuceni se o něj následně starat. Že to není rozumný a seriózní přístup, s tím snad budou všichni souhlasit.
            Než ale započneme exkurzi do nejrůznějších metod relaxace a regenerace, udělejme si jasno v samotných těchto pojmech. Rád bych nejprve vnesl trochu světla do nejrůznějších pojmů začínajících na "re". Všeobecně jsou známé a používané pojmy jako rehabilitace, readaptace, rekondice či rekonvalescence. Pro všechny tyto pojmy má Světová zdravotnická organizace (WHO) svoji definici. Nebudu unavovat jejich uváděním, ale domnívám se, že je  vhodné alespoň naznačit o co u jednotlivých těchto pojmů jde. Takže rehabilitace je fyzioterapeutický termín a hovoříme o ní většinou v poúrazovém období, kdy za pomoci nejrůznějších cvičení či přístrojů dochází k obnově funkce postiženého orgánu - většinou se jedná o kosti nebo svaly. Readaptace je podobný proces, kdy však následkem úrazu došlo k nezvratné změně některého orgánu a pomocí speciálních cvičení nebo přístrojů dochází k jejich adaptaci na nově vzniklou situaci s cílem alespoň částečně obnovit původní funkci. Rekonvalescence je celé období po nemoci až do doby navrácení plného zdraví (či alespoň v rámci možností maximálně možného fungování). Pojmům, kterým se budeme v dalším věnovat je nejbližší rekondice, protože ta je definována jako "soubor všech opatření směřujících k obnově výkonnostního potenciálu organismu".

REGENERACE je fyzikální proces, který probíhá v našem těle v jakémsi uzavřeném okruhu až do vypotřebování veškerých stavebních látek nebo do smrti. Jedná se v podstatě o nahrazování odumřelých nebo opotřebovaných tkání novými a také plnou obnovu funkcí některého orgánu, který je pozbyl zvýšenou námahou nebo v důsledku postižení nemocí. Rychlost regenerace závisí na mnoha faktorech, zejména na zdravotním stavu jedince, dostupnosti kvalitní potravy, nápojů, fyzické a psychické zdatnosti a rovněž na možnosti odpočinku v odpovídajícím prostředí. Proces regenerace může být urychlen zvýšenými dávkami konkrétních živin pro obnovu jednotlivých tělesných funkcí. Cílem regenerace je v podstatě opětovné navození homeostázy.

RELAXACE je dílčí částí regenerace. Je to co do výsledného efektu identický proces avšak týkající se pouze našeho mozku, resp. mozkových buněk - neuronů. Tím je dána i jeho jistá fyziologická odlišnost a specifika.

            Tyto dva pojmy jdou nicméně ruku v ruce, protože v procesu regenerace téměř vždy dochází i k relaxaci. Například při masáži sice dochází prioritně k podpoře urychlené regenerace svalové hmoty, ale regenerují i naše mozkové buňky (relaxují). Obráceně se to tak přesvědčivě říct nedá, protože při čtení knihy či poslechu hudby v ušáku nebo vleže na pohovce (což jsou velmi příjemné, dostupné a rozšířené relaxační metody) se nám unavené svaly rozhodně příliš rychle nezregenerují.  Jednoduše řečeno - při regeneraci dochází v převážné většině případů zároveň i k relaxaci. Opačně to neplatí tak jednoznačně.

Žádné komentáře:

Okomentovat