středa 15. června 2011

Mýty o hubnutí

Mezi lidmi koluje nepředstavitelné množství mýtů o hubnutí a mnohé z nich nadělají víc škody než užitku. Uvádím deset nejrozšířenějších takových mýtů včetně pravdivé odpovědi, abyste to nedopracovali(y) do zobrazených parametrů



1)  Když budu méně jíst nebo hladovět, zhubnu
Pravdou je, že když člověk drží hladovku, tak hubne, protože lidské tělo potřebuje pro své fungování nepřetržitý přísun energie. Při nedostatku jídla začne tělo využívat své energetické zásoby, ať už ve formě cukrů, bílkovin nebo tuků. Po skončení hladovky se však stane to, že tělo stresované hladověním si přijatou potravu raději ukládá do tukových zásob, kdyby opět přišlo období hladovění.
2)  Kdo hubne, musí hladovět
Jde o jeden z největších omylů. Je dokázáno, že byste měli jíst pět menších porcí jídla denně. Nedáme - li svému tělu pravidelné porce jídla, začne si ukládat tuky na horší časy. Navíc hladovění tělo oslabuje a můžete si způsobit vážné zdravotní potíže. Také se říká, že se nemá jíst po setmění. Z lékařského hlediska je ale víceméně jedno, zda poslední jídlo budete jíst v 17:00 nebo v 19:00 hodin. Důležitá je energetická hodnota pokrmu. Obecně se doporučuje nejíst přibližně dvě až tři hodiny před spaním.
3)  Pilulky a jiné „zázračné“ přípravky na hubnutí
Ať už jde o různé pilulky, džusy, čaje, náplasti, mýdla, náušnice, tepelné pásy a řadu dalších, lze říci, že většina z nich je pouze reklamním trikem. Nelze však popřít, že používání těchto přípravků či pomůcek může být doprovázeno placebo efektem. Někdy totiž v souvislosti s koupí často předraženého přípravku na hubnutí trochu začneme přemýšlet o složení jídelníčku, tím snížíme i energetický příjem, a tudíž zhubneme. Avšak redukce dosažená takovým způsobem většinou nebývá nijak velká a shozené kilogramy se rychle vracejí.
4)  Hubnout se dá i bez sportu
Možné to je, ale k hubnutí dochází velmi pomalu a nerovnoměrně. Byť i mírný nárůst svalové hmoty způsobený fyzickou aktivitou zvyšuje takzvaný bazální metabolismus neboli klidový energetický výdej, to znamená, že začnete rychleji a efektivněji využívat energii přijatou ze stravy. Pravidelnou fyzickou aktivitou si získanou nižší váhu snáze udržíte. Ten kdo má spořivý metabolismus, se nemá omezovat v jídle, ale měl by se zaměřit na zvyšování energetického výdeje. Tedy na správnou pohybovou aktivitu respektující individuální rozdíly v hmotnosti a přítomnost přidružených onemocnění.
5)  Jedna návštěva posilovny týdně stačí
Pokud půjdete jednou týdně do posilovny a dáte si tam pořádně do těla, svému zdraví spíše uškodíte. Většinou přetížíte jednotlivé svalové skupiny a celý týden se z toho dáváte dohromady. Za týden začínáte tedy znovu od začátku, jako byste nic nedělali. Nemá to význam ani pro snížení hmotnosti, ani pro zlepšení silové výkonnosti nebo fyzické zdatnosti. Obecně řečeno – posilovna není pro redukci nadváhy to nejlepší řešení. Mnohem účinnější je zařadit pohybovou aktivitu minimálně třikrát týdně s mírnou až střední intenzitou.
6)  Začnu cvičit a můžu jíst co budu chtít
To není tak docela pravda. Cvičení musí jít ruku v ruce se zdravým životním stylem, tedy zároveň s úpravou jídelníčku. Je potřeba nejen cvičit, ale i zdravě a pravidelně jíst. Navíc, nemáte-li dostatečnou kondici, koledujete si o problémy. Nevhodným cvičením nebo přílišným zatížením některých částí těla si můžete způsobit zdravotní problémy. Kondici je třeba zvyšovat postupně a rovnoměrně. Důležitý je také výběr pohybové aktivity. Někdy sportem získáte novou svalovou hmotu, ale tuk mizí jen velmi pomalu. Paradoxně se tedy zvýší vaše hmotnost.
7)  Nejdůležitější při sportu je vysoká intenzita
Není důležité, jak moc, ale jak dlouho budete cvičit. Záleží tedy nikoli na tom, kolik kilometrů ujedete na rotopedu a jakou rychlostí šlapete, ale jak dlouho jste v optimální (tedy aerobní) zátěži. Pokud zvolíte intenzitu pohybu příliš nízkou, neovlivníte látkovou přeměnu a kila dolů prostě nepůjdou. Pokud zase zvolíte intenzitu příliš vysokou, brzy se unavíte, pohyb vás nebude těšit a tepová frekvence se bude nacházet v anaerobním pásmu, kdy ke spalování tuků nedochází. Existuje několik vzorců, jak si orientačně aerobní pásmo určit. Nejjednodušší je odečíst od čísla 220 svůj věk, čímž obdržíte svoji tzv. maximální tepovou frekvenci. Aerobní pásmo této (tj. pásmo v němž se nejlépe odbourávají tuky) se nachází mezi 60 – 80 % Vaší maximální tepové frekvence
8)  K hubnutí stačí jíst light výrobky
To je jeden z největších nesmyslů, které kolují mezi lidmi. Energetická hodnota light výrobků bývá často stejná jako u výrobků standardních, někdy dokonce i vyšší. Tuk je zde zpravidla nahrazován škroby nebo jinými substancemi, které v konečném důsledku mohou být zdraví daleko více škodlivé než tolik obávaný tuk.
9)  Budu cvičit než zhubnu a pak už nemusím
Jistě – nemusíte. Ale pak se nedivte, že se dostaví tzv. JOJO efekt. Ono není tak velký problém zhubnout, problém je si pak hmotnost udržet – a to vyžaduje radikální změnu životního stylu. Účinek pohybové aktivity mizí každým dnem, kdy nic neděláte. Proto během několika týdnů nezbude z vaší snahy prakticky nic a budete opět na začátku. Je však pravda, že se rychleji vrátíte na předchozí úroveň, pokud jste již předtím byli fyzicky zdatní.
10)              Vše sladké je zapovězeno
Při držení diety je nutné upravit energetický příjem tak, aby tělo více energie vydalo, než přijalo. To však neznamená, že bychom si nemohli vzít bonbon, čtvereček čokolády (nejlépe takové, která obsahuje víc než 70% kakaové hmoty) nebo jogurtovou zmrzlinu. Je však nutné s energetickou hodnotou těchto potravin počítat a případně poté omezit například přílohu v dalším jídle. Ještě lepší je po jídle vyrazit na procházku.
POZNÁMKA: Nestačí potraviny hodnotit jenom z hlediska jejich energetické hodnoty. Neméně důležitá je jejich nutriční hodnota, tj. obsah a poměr potřebných živin. Ve své knize „Projezte se ke štíhlosti“ uvádím ještě jedno důležité kritérium hodnocení, na které se pohříchu zapomíná a tím je Glykemický index potravin

Žádné komentáře:

Okomentovat