pátek 27. května 2011

Co to je a proč právě wellness?

Význam tohoto, dnes již poměrně běžného slova není široké veřejnosti příliš jasný. Mnozí se s ním nepochybně již setkali, protože běžně se každé solidnější fitcentrum vydává za wellness, stejně tak jako jsou již v hotelích vyšší kategorie běžná wellness centra. Rovněž některé lázně lákají klienty na wellness pobyty. Nedopouští se sice klamání spotřebitele neboť mají pravdu, ale pouze částečně. Wellness není jenom o cvičení stejně tak jako není jenom o rochnění se ve vířivce nebo o jiné lázeňské kůře. Wellness je mnohem širší pojem. Ostatní součásti wellness jsou zcela nepochopitelně a zejména neopodstatněně odsouvány do pozadí a opomíjeny. Co to tedy je wellness ? Je to prostě zdravý způsob života, ve kterém je vyvážená kultura mysli, duše i těla. Hlavním cílem tohoto způsobu života je dosáhnout stavu, kdy se člověk cítí dobře, cítí se fit díky dobré fyzické kondici a celkovému zdraví. V úvodu jsem se zmínil, že mnohá fitcentra se vydávají za wellness a konstatoval jsem, že to je jenom částečná pravda. Základním rozlišovacím prvkem mezi fitness a wellness by mělo být hodnocení intenzity zátěžového stresu, který aktivita vyvolává. Jakmile intenzita nebo objem cvičení překročí hranici a stane se stresem, přestává být zdravé. Rekreační sport v rámci wellness je aktivita, která nenutí organismus k opakovaným maximálním výkonům vyžadujícím delší než 24 hodinovou regeneraci. Rekreační sport v rámci wellness si neklade podmínku systematické fyzicky a časově náročné přípravy. Zátěž má relativně nízkou intenzitu (do 70 % maximální individuální tepové frekvence - podrobněji si o maximální tepové frekvenci řekneme v článcích věnovaných pohybovým aktivitám) po poměrně krátkou dobu, většinou v trvání do 60 ti minut. Jakmile v průběhu aktivity dochází opakovaně k dosažení či dokonce překročení intenzity anaerobního prahu, jedná se již o fitness. Aktivity wellness by měly být co do volby sportů i zátěže mnohem pestřejší než specializované aktivity fitness, přičemž není podmínkou, aby byly provozovány denně, dokonce to není vůbec nutné. Znovu opakuji že wellness není jenom o cvičení a různých lázeňských kůrách. O wellness dnes již hovoříme jako o životním stylu, resp. jako o filosofii životního stylu. Wellness se dá definovat jako:

Komplexní životní styl představující preventivní snahu o udržení vysoké úrovně fyzického i duševního zdraví a tím i životní pohody.

Za mimořádně důležité považuji v dané definice akcentovat slovo preventivní. Je totiž prokázáno, že náklady na udržení zdraví a na prevenci proti nemocem jsou dlouhodobě mnohem nižší než jejich léčení. A to jak z pohledu osobního, tak i v celostátním měřítku. Ač je to nezpochybnitelně prokázáno, realita je jiná a projevuje se tím, že  přes naprosto nesporný růst úrovně medicíny přibývá nemocí, které jsme si zvykli souhrnně označovat jako civilizační a se kterými se i dnešní vyspělá medicína neustále potýká. Bohužel jsou to nemoci, které si vesměs "vyrábíme" sami špatným životním stylem o čemž svědčí skutečnost, že těmito nemocemi jsou postihováni především lidé ve vyspělých zemích. Jsou to takříkajíc nemoci z blahobytu a životní prostředí vyspělých zemí jejich vzniku rovněž poměrně intenzivně napomáhá. Dnešní vyspělá medicína spolu s farmacií sice umí potlačit jejich důsledky a to dokonce čím dál tím účinněji, avšak za cenu polykání závratného množství léků. To není útok proti lékům a v žádném případě ani zpochybňování jejich správného a rozumného užívání tam, kde není jiného východiska. Statistiky, které uvádí, že ročně v ČR umírá kolem  4 - 5 tisíc lidí na následky vedlejších účinků leků však ukazují na to, že to není ta nejlepší cesta ke zdraví. Spíše ukazují na skutečnost, že léky neužíváme rozumně a mnozí v nich často hledají jedinou spásu. Příčiny zmíněných civilizačních nemocí se totiž pomocí léků odstranit nedají. Ty totiž, jak si v dalším dokážeme, spočívají v životním stylu každého z nás. A právě eliminace vlivu všech negativních složek životního stylu je podstatou wellness. Jeho úspěšné fungování a pozitivní přínos musí však vyvěrat z poznání a přesvědčení, že svoje zdraví a pohodu máme ve svých rukou a sami sobě za to i odpovídáme. Toto poznání je jediným správným klíčem k životnímu stylu zvanému wellness. Gerontologové dnes již otevřeně hlásají, že člověk je přírodou "konstruován" na 115 - 120 let věku. Fakt, že se dožíváme průměrně půlky této hranice je způsobený tím, že svůj život nežijeme kvalitně. Pojmenujme a oznámkujme si faktory, které významně snižují kvalitu života. Dají se zevšeobecnit do pěti oblastí, kterými jsou :

  • životní styl - 40%
  • sociálněekonomické podmínky - 30%
  • životní prostředí - 10%
  • genetický základ - 10%
  • zdravotní služby - 10%

Když vezmeme v úvahu, že naprostá většina z nás si sociálněekonomické podmínky vytváří sama a náš životní styl je tak trochu i jejich obrazem, tak vidíme, že jsme schopni vlastní zdraví si ovlivnit ze 70 % ! Je to nečekaně vysoké číslo, které by mělo zapůsobit v první řadě jako obrovský motivační faktor pro změnu životního stylu. To, jestli se začne jedinec řídit filosofií wellness, záleží jen a pouze na něm samém a nikdo jiný to za něj neudělá.

Žádné komentáře:

Okomentovat